Digoport-project afgerond: slotpresentatie door InHolland, Fontys en Artez


DigOport: afronding van een SURFproject. 

Drie instellingen (Fontys, InHolland en Artez) hebben gezamenlijk DigOport ontwikkeld waarmee zij de Integrale Kwaliteitszorg digitaal ondersteunen. Voor de realisatie van het kwaliteitszorgportaal is gebruik gemaakt van de Microsoft SharePoint omgeving.(factsheet project). De drie instellingen presenteerden elk hun bevindingen:

 

FONTYS

In de presentatie van Fontys werd verteld hoe men op zoek was naar een integratie van diverse systemen en dat men met DigOport uiteindelijk de juiste tool vond om op drie niveaus (corporate, instituut en opleiding) te kunnen informeren, samenwerken en archiveren.Voor de VBI’s is een presentatietool gecreëerd waarin een selectie van de juiste documenten en bijlagen wordt getoond en waarmee een ‘bevroren’ situatie wordt getoond.

Tijdens deze (maar ook de twee andere) kwam duidelijk naar voren dat de implementatie heel veel tijd en energie vergt. Voor de organisatie van een goede regie op de genoemde niveaus is vooraf een goed implementatieplan onontbeerlijk, was de boodschap. Voorts werd de tip gegeven de inrichting te regelen op basis van een sjabloon waarin zowel uniformiteit maar ook vrijheid aanwezig is.

Artez- Hogeschool voor Kunsten

Artez laat de inrichting aansluiten bij de wijze waarop kunstenaars werken. DigOport is bij deze hogeschool voor kunsten zowel ingezet als werkomgeving als showcase (publicatieomgeving). Er worden portfolio’s gemaakt op zowel opleidings- als faculteit- en instellingsniveau. Om de portfolio’s actueel te houden, zijn er tools nodig als een ‘evaluatiekalender’ en ‘overzicht taken, taakverdeling en planning’ zodat er discipline en routine kan ontstaan in het bijhouden. De mogelijkheid multimedia op te nemen in de portfolio’s maakt het mogelijk een heel andere werkwijze te hanteren (voorbeeld: een docent vertelt in beeld en geluid hoe de beoordelingen van studenten plaats vindt). Ervaringen met DigOport leidden tot een aantal conclusies: geef duidelijk de kaders aan (visie en tijd); leg de verantwoordelijkheid op de juiste plek bij de juiste persoon; zoek tools die passen bij de instelling; zorg voor een geode communicatie (horizontaal en vertikaal)

InHolland

InHolland presenteerde een ‘basic-inrichting’van hun Sharepointportaal. Vanuit de gedachte ‘less is more’ is gezocht naar een portaal die voor gebruikers een minimale technische en functionele ondersteuning behoeft. DigOport is niet bedoeld om samenwerking te ondersteunen omdat men alle rapporten m.b.t kwaliteitszorg buiten de omgeving produceert.

ICTO en functioneel beheer van InHolland presenteerden vervolgens in surfgroepen een sjabloon dat voor alle instellingen te gebruiken is.

.. en de Hogeschool Rotterdam?

De presentaties toonden aan dat DigOport een instrument is dat kwaliteitszorg ondersteunt binnen de instellingen die nog niet de beschikking hebben over de juiste tools. Op de HR heeft men de beschikking over twee systemen N@Tschool en Infoland die beiden de functionaliteiten hebben die ook SharePoint biedt. Met de keuze voor Infoland heeft de HR een aantal jaren geleden de digitale ondersteuning voor kwaliteitszorg geregeld. 

Meer informatie 

SURF          

Presentatie Artez 2008  

Advertenties

Een Reactie op “Digoport-project afgerond: slotpresentatie door InHolland, Fontys en Artez

  1. Bedankt voor de informatie.

    Yvette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s