Portfolio in de praktijk


Onlangs is op SURfspace een link geplaatst naar een zeer zinvolle bijdrage over het gebruik van portfolio. In een poging een helder beeld te krijgen van portfolio op de Radboud Universiteit zijn er vele gesprekken gevoerd met ervaren, recente en startende gebruikers. De verschillen waren groot: bij enkele opleidingen was het portfolio al jaren vast onderdeel in de opleiding, bij anderen “noemt [men] iets een portfolio, maar de vakliteratuur hanteert heel andere definities. Bij sommige portfoliopraktijken was het zelfs lastig iemand te vinden die er de verantwoordelijkheid voor droeg”

De interviewers ontdekten ook dat er nauwelijks notities bestonden die het gebruik van portfolio beschrijven. Waarschijnlijk hangt dat samen met de pioniers en “de typische aanpak is er een van ‘laten we beginnen’, minder een van ‘eerst denken dan doen’”

De docenten die bij het portfoliogebruik betrokken zijn, missen vaak ondersteuning op het terrein van bijvoorbeeld feedback geven op reflectieverslagen en timemanagement maar ook op conceptueel gebied: zet je het portfolio in voor het meten van ontwikkeling, voor beoordelingen, presentaties ?? Doe je dit met papier, digitaal, online ??. Veel keuzemogelijkheden waarbij het belangrijk is dat docenten, studenten en management goed met elkaar afstemmen welk functie het portfolio -steeds- heeft.
Studenten van de opleiding Bedrijfscommunicatie gaven aan dat de belangrijkste ervaring die ze hadden opgedaan was dat het veel tijd kostte maar dat het de moeite wel waard was. Het artikel geeft echter niet aan waarom de studenten het de moeite waard vonden en welke voordelen zij hebben ervaren die tot hun tevredenheid hebben geleid.

De Radboud Universiteit zal het portfolio blijven gebruiken “maar laten we er voor zorgen dat niet elke opleiding opnieuw het wiel gaat uitvinden – een portfolio kan alleen goed werken als het zorgvuldig is ingebed in de opleiding en als daar duidelijk over gecommuniceerd wordt”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s